Plísně v bytě, chemie a karcinogenní látky

Stres, nedostatek volného času, potřeba relaxace po náročném dni – to vše se podepisuje na čistotě domova. Málokdo má čas a chuť, když přijde z práce jít hned do další roboty a věnovat se uklízení, hledání a likvidování plísní.  S čistým prostředím zároveň souvisí i větrání, neboť čistý vzduch nejen prospívá pleti, plícím, ale okysličuje mozek a stává se tak prevencí proti Alzheimerově chorobě. Zima je pelešištěm bakterií, neboli plísní – plíseň miluje studené a vlhké místo většinou kolem oken, která se zamlužují a rosí a pak se tam začíná tvořit černý povlak a plíseň se začíná rozrůstat. Často jí najdete v chladných místnostech, v rohách, za nábytkem – plíseň často odstraňujeme postříkáním Savem nebo jinými chemickými prostředky. Ale i tak doba, než jí objevíme, než jí zlikvidujeme často stačí, aby jsme se pořádně nadýchali a způsobilo nám to komplikace. Jak umožnit zdem, aby byli dostatečně vzdušné a plíseň odcházela ven, aniž by se to podepsalo na teplotě interiéru? Stačí mít kvalitně zateplenou fasádu. Zateplení ale není jen tak ledajaké zateplení. Existuje nespočet materiálu, které se na trhu nabízí, a které firmy aplikují na venkovní zdi Vašeho bytu. Foukaná izolace patří mezi nejčastěji vyhledávané materiály právě díky své cenové dostupnosti, přírodnímu materiálu, funkčnosti a omezení plísní v místnostech téměř na 100 %. Pokud si budete hrát v bytě na vodníky, ani sebelepší foukaná izolace vám od plísní nepomůže. Plísně nejsou ale pouze záležitostí stěn, oken a rohů, ale věděli jste, že mohou napadnout i pokojové rostliny? Při přelívání, extrémní vlhkosti v ovzduší a dalších faktorech se začne na povrchu zeminy tvořit bílá až žlutá plesnivá vrstva – taky nic dobrého pro Váš organismus – o rostliny se starajte s péčí a láskou, měňte jim zeminu, kypřete zem a hlavně nepřelívejte. Plíseň může napadnout i obyčejné jídlo – ať už staré ovoce nebo zeleninu nebo pečivo zapařené v pytlíku. Pokud uchováváte např. chleba v pytlíku, nezapomeňte při každém ukrojení chleba přetočit pytlík, aby nevznikala uvnitř vlhkost a následně byl chleba uložen v suchém prostředí.

Ovoce a zelenina je další strašák – v dnešní době se růst plodin podporuje jednotlivými chemickými prostředky, urychluje se tak růst plodin, dřeva, obilí, ale i zvířat. Vítamíny už nejsou to co bývávaly a proto dochází i většímu procentu onemocnění. Člověk se pro jistotu musí dopovat ještě doplňky stravy, protože strava dnešní doby nepřináší tělu žádný velký užitek. Příkladem jsou i bylinky, které se prodávají v supermarketech – koupíte, staráte se, ale životnost rostlinky je minimální, protože je zamrazují, stříkají chemikáliemi, apod. To samé je s pečivem – rohlík, který dříve vydržel 1 den se v dnešní době dá sníst i 3. den. Ovoce a zelenina se po takové dávce postřiků velmi rychle kazí a to s sebou nese další plísně.

Věděli jste, že stoupačky se mají čistit cca každé 2 roky? Ve stoupačkách se usazují prachové nečistoty, čím vzniká skvělé místo pro množení plísní a bakterií, stejně tak se tudy odvádějí karbonizované nečistoty z kuchyně díky digestoři, které obsahují karcinogeny. Čištění stoupaček se provádí nasátím nečistot, vydesinfikování roztokem.

Plíseň je velký nepřítel interiéru a proto se snažte žít zdravě!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *