Zařízení gastro provozovny

Plníte si sen o vlastní cukrárně, restauraci či jiném gastro zařízení? Máte už hotový projekt a chybí vám zařízení Nevíte jaké jsou normy pro uchování potravin?
Rádi Vám s obojím v následujícím článku poradíme.

Kvalitní zázemí, srdce podniku

Jak se říká, kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Stejně tak bez kvalitního skladu nemůžete mít kvalitních potraviny. Ať už přemýšlíte o skladu na suché potraviny nebo o chladicím boxu, kam strčíte vše, co podléhá zkáze, vždy je třeba daný prostor vybavit skladovými regály.phpThumb_generated_thumbnail

V případě chaldicích prostor a kvůli hygienickým předpisům je třeba použít hygienicky vhodné kovové regály ideálně s nerezovou úpravou. Působní chladu a částečně vlhka může být v případě použití nekvalitních ateriálů, zkázou.

Normy a doporučení k uchování potravin

Sklady potravin musí svou kapacitou umožňovat skladování potravin a produktů podle jejich charakteru a skladovacích podmínek tak, jak stanoví výrobce nebo zvláštní právní předpis. Sklady, skladovací prostory, včetně chladicích (chladicí vitríny, chladicí komory, lednice apod.) a mrazicích zařízení (mrazáky), ve kterých se skladují potraviny, které by mohly nevhodně biologicky ovlivnit jiné potraviny, musí být odděleny. Jsou to například: syrové maso, vejce, nečištěná zelenina a brambory, koření, ryby, aromatické sýry a uzené výrobky.

Postačujícím oddělením je například i umístění potravin do uzaviratelných boxů, nádob s víky či vhodného balní výrobků do fólií a umístění do skladového regálu. Konkrétní podmínky skladování pak určuje výrobce uvedený na obale, případně jsou stanoveny příslušnými prováděcími vyhláškami zákona č. 110 / 1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Vybavení skladu

Pokud skladovací prostory už máte ve svém podniku jasně definovány, nezbývá než 1408354316_cs_20_obrazek2je prakticky vybavit jen nějakými regály, aby bylo možné je naplnit potravinami. V případě suchého skladu je vhodné využití kovového regálu pro jeho velkou nosnost a zároveň variabilitu provedení v šířce a výšce.

Praktické může být i vynechání spodní police kovového regálu a to především proto, že toto místo může být využito na velké kýble potravin nebo jako místo pro pytle s těstovinami, solí či rýží (tyto se prodávají i po 25kg balení). Usnadníte svému personálu i sami sobě namáhavé zvedání a zároveň bude k potraviným snazší přístup.

Před otevřením podniku Vám samozřejmě přijde odborník z hygieny zařízení a skladování Vašich potravin, zkontrolovat. Jeho schvalovací razítko bude Vaším podnikatelským startem. Mějte však na paměti, že hygienické normy nezahrnují jen skladování, ale zabývají se např. i vybavením sociálním zařízením, výrobním a konzumačním prostorem nebo skladováním odpadu.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *